
انواع اسکات و مزایای انجام آن

اسکات چیست؟
در این مقاله ما می خواهیم درباره انواع اسکات و مزایای انجام آن صحبت کنیم .
اسکات حرکتی است پایه ، چند مفصله و کاربردی که هر چه از مزایای این حرکت بگوییم کم است . اسکات به سلطان حرکات پا شهرت دارد و جزو حرکات اصلی در رشته های ورزشی مختلف مثل وزنه برداری المپیکی ، پاور لیفتینگ ، کراسفیت و … است و وزشکاران اکثر رشته ها نیز از مزایای آن بهره میبرند .
حرکت اسکات عضلات مختلفی را درگیر میکند که عضله اصلی در این حرکت عضله چهار سر رانیست و به خاطر ماهیت این حرکت عضلاتی همچون سرینی عضله همسترینگ عضلات ناحیه میانی و … را درگیر میکند
این حرکت جزو حرکات فانکشنال – یا کاربردیست زیرا که در طول روز بدون این که متوجه باشیم چندین بار این حرکت را انجام میدهیم ، مثل نشستن روی صندلی یا خم شدن و برداشتن یک وسیله پس بسیار مهم است که الگوی صحیح انجام این حرکت را به خوبی بیاموزیم .
انجام این حرکت برای هر کسی لازم الاجراست چه شما یک مادر خانه دار باشید و یا قهرمان وزنه برداری باید این حرکت را به خوبی یاد بگیرید زیرا انجان غلط این حرکت چه در باشگاه چه در زندگی روزمره باعث آسیب دیدگی فرد میشود .
مزایای انجام حرکت اسکات :
1-تقویت عضلات پایین تنه
این حرکت باعث تقویت عضلات ناحیه پایین تنه بویژه عضلات ناحیه چهار سر رانی و همسترینگ میگردد و همچنین انجام صحیح این حرکت در تکرارهای مشخص باعث افزایش سایز و حجم عضلانی در این ناحیه میشود .
2-افزایش قدرت و ثبات در ناحیه مرکزی بدن
یکی از گروههای عضلانی مهم در اسکات عضلات کر و عضلات میان تنه ایست که ورزشکار در زمان اجرای این حرکت میبایست عضلات این ناحیه را به صورت هماهنگ و یک پارچه منقبض نگاه دارد تا در برابر تنش خارجی فرم عضلات و ستون فقرات تغییری نکند که این مساله باعث تقویت این ناحیه میگردد .
3- افزایش انعطاف
انجام حرکت اسکات باعث افزایش انعطاف به ویژه در ناحیه لگنی میگردد که این افزایش انعطاف میتواند جلوگیری کند از آسیب های احتمالی در اثر کشیدگی یا تنشش بر عضلات و تاندونها و همچنین باعث افزایش عملکرد ورزشکار میگردد .
4- تقویت عضلات ثبات دهنده
انجام اسکات باعث تقویت عضلات ثبات دهنده به ویژه در ناحیه زانو و لگن میشود و از دردهای احتمالی که در اثر افزایش سن یا ضعف عضلانی ایجاد میشود جلوگیری میکند و باعث میشود که بافت اسکلتی به خوبی حمایت گردد.
5- افزایش سطح هورمون رشد
این حرکت به خاطر ماهیتی که دارد و چند مفصله است فشاری را بر گروههای مختلف عضلانی وارد میکند که باعث افزایش ترشح هورمون های آنابولیک مثل هورمون رشد و تستسترون در بدن میگردد . که این هورمون ها به ورزشکار کمک میکند زودتر به قدرت و حجم عضلانی مورد نظر خود برسد .
6- افزایش توان پلیومتریک
انجام حرکت اسکات باعث افزایش رکورد در تمرینمات انفجاری مثل پرشها میشود و برای ورزشکارانی در رشته هایی چون والیبال یا بسکتبال بسیار حایذ اهمیت است .
7-صرفه جویی در زمان :
اسکات حرکت بسیار کاملی است که گروه زیادی از عضلات را همزمان درگیر میکند و ورزشکار به جای انجام حرکات تک مفصلی هر عضله میتواند با انجام این حرکت در وقت و انرژی صرفه جویی کند .
چند نمونه از اسکات ها :
اسکات حرکتی است که در فرم های گوناگون در رشته های مختلف انجام میشود که به بررسی آنها میپردازیم
AIR SQUAT -اسکات با وزن بدن :
این حرکت مرحله اول در انجام حرکت اسکات است بدین معنا که ورزشکار میببایست در ابتدا فرم صحیح قرار گرفتن پاها ،خم شدن زانو و چرخش لگن را به خوبی یاد بگیرد . در کراسفیت این حرکت جزو دسته G یا ژیمناستیک یا حرکات با وزن بدن است .
BACK SQUAT – بک اسکات :
در این حرکت هالتر پشت سر و بر روی کمربند شانه ای قرار میگیرد .این حرکت در گروه زیادی از رشته های ورزشی انجام میشود که همین حرکت هم به فرم های مختلفی مثل اسکات با پای باز ( اسکات سومو ) یا اسکات با پاهای جمع ، اسکات نیمه و … انجام میگردد .
FRONT SQUAT – فرانت اسکات :
در این حرکت هالتر در جلو ورزشکار بر روی کمربند شانه ای قرار میگیرد و ورزشکار با چرخش آرنج و مچ خود وزنه را مهار میکند ، این حرکت نسبت به دو حالت قبل نیاز به مهارت و آمادگی بیشتری دارد و ورزشکار میبایست انعطاف و جنبش پذیری مناسبی در ناحیه آرنجها و مچ خود داشته باشد که بتواند به خوبی وزنه را در جای خود مهار کند .
در این حرکت به علت تغییر در محل قرار گیری هالتر باعث تغییر زاویه اهرم میگردد و حرکت را سخت تر میکند .
OVER HEAD SQUAT –آور هد اسکوات :
- حرکت تخصصی وزنه برداران المپیکیست و به این صورت انجام میشود که ورزشکار دستهای خود را به اندازه انجام حرکت یک ضرب وزنه برداری یا SNATCH باز میکند وزنه در بالای سر ورزشکار قرار میگیرد و آرنجها کاملا صاف و قفل میشود و ورزشکار با حفظ راستای ستون فقزات حرکت اسکات را انجام می دهد.
این حرکت نیاز به آموزش و مهارت دارد و انجام اشتباه آن آسیب هایی را به دنبال خواهد داشت .
پس بنا به مطالب گفته شده نتیجه میگیریم که انجام اسکات با رعایت تکنیک صحیح ، و رعایت شدت و حجم تمرین نه تنها آسیب زا نیست بلکه مزایای بیشماری را برای ورزشکار به همراه دارد .
نویسنده : احسان منصورآبادی
0 دیدگاه